SPISOVATELKA RADKA DENEMARKOVÁ PŘEDSTAVÍ SVOU NOVOU KNIHU

Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem přivítá významnou spisovatelku a držitelku Ceny Magnesia litera Radku Denemarkovou, která zde bude číst ze svého nového románu.

Autorské čtení se uskuteční díky spolupráci Vědecké knihovny UJEP se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem, která se zapojila do celostátního projektu „Spisovatelé do knihoven“.

„Spisovatelé do knihoven“ je společný projekt Asociace spisovatelů, dvanácti knihoven z celé České republiky a desítky současných autorů a autorek. Jeho druhý ročník přináší české veřejnosti v průběhu deseti měsíců to nejlepší ze soudobé prózy a poezie.

Spisovatelka, literární historička, scenáristka a překladatelka německých děl Radka Denemarková navštíví Vědeckou knihovna UJEP (prostory volného výběru, Pasteurova 5, 400 96, Ústí nad Labem) ve středu 6. 3. 2019 ve 13:00 h.  

Jedná se o již druhé vystoupení této významné autorky na ústecké univerzitě, poprvé poctila univerzitu svou návštěvu v roce 2016. Tentokrát autorka představí svůj nový rozsáhlý román Hodiny z olova, který je inspirován jejími osobními pobyty v Číně.

Radka Denemarková je trojnásobná držitelka ceny Magnesia litera za román Peníze od Hitlera, dokumentární román Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla a za překlad knihy Herty Müllerové Rozhoupaný dech. Rovněž obdržela ocenění Wald Press Award za mimořádnou literární úroveň jejích románů, v nichž zpracovává nepříjemná historicko-společenská a sociální témata a vrací svou tvorbou do života slovo humanismus.

Radka Denemarková působila také jako dramaturgyně při divadle Na Zábradlí. Debutovala románem A já pořád kdo to tluče, po němž následoval román Příspěvek k dějinám radosti. Je držitelkou řady prestižních literárních ocenění, například Usedomské literární ceny. Vstup na autorské čtení Radky Denemarkové je volný.