Duben v univerzitní knihovně

Stará pranostika praví, že je-li duben pěkný, bude květen ještě hezčí. My však nechceme předbíhat. Duben nás zahřívá prvními slunečními paprsky, energie přibývá a u nás v knihovně se děje spousta zajímavých akcí, na které je škoda nepřijít. Pojďte se společně s námi podívat, co vše nás čeká.

Dubnový měsíc odstartujeme kulturně. V našich prostorách se ve čtvrtek 4. 4. od 16:00 uskuteční autorské čtení charismatického  Radka Fridricha a my si s ním užijeme tu pravou moderní soudobou literaturu.

Úterý 9. 4. zasvětíme vážnému tématu. Umět poskytnout první pomoc by měla být samozřejmost. V našich prostorách se to můžete naučit při workshopu Mýty o první pomoci aneb Nebezpečné omyly, kterým možná věříte. Rezervace předem jsou nutné, přijímáme je na e-mailu katerina.koderova@ujep.cz.

Začátek následujícího týdne u nás bude velmi akční.

V pondělí 15. 4. se hned z rána (9:00) vzděláme v práci s elektronickými databázemi UJEP, čemuž bude následovat (10:00) školení citačního manažeru CitacePro. Obě školení doporučujeme všem, kteří právě chystají některou ze svých závěrečných prací.

Odpoledne tentýž den, přesněji od 15:00, se podíváme na významné ekologické téma: Snažíte se omezovat tvorbu odpadu? Přednáška Zero Waste, kterou povede Jana Karasová z blogu o životě bez odpadu www.czechzerowaste.cz, vám dá spoustu tipů a nápověd!

Hned den poté, v úterý 16. 4., zopakujeme ranní akce předchozího dne. Od 9:00 vás čeká školení Jak na elektronické databáze na UJEP a od 10:00 i zasvěcení do práce s citačním manažerem Citace Pro. Od 14:00 se  potom podíváme do Rumunska. Celý měsíc u nás totiž probíhají tzv. Rumunské dny. Studenti naší univerzity vás při besedě ,,Rumunsko očima cestovatele” po této zemi provedou tak barvitě, že možná pocítíte chuť podívat se do této krásné země  i doopravdy.

Ve středu 17. 4. se začneme chystat na Velikonoce. Tyhle svátky jara už na sebe nenechají dlouho čekat, velikonoční dekorace proto přijde vhod. Letos se pustíme do ozdob z rákosu. Workshop odstartuje v 15:00.

Týden na to, ve středu 24. 4., zavítáme opět do Rumunska. Tentokrát autenticky, provedou nás totiž studenti Erasmu přímo z této milé země. Enjoy Romania! Opět v 15:00.

Po celý měsíc v našem volném výběru proběhne výstava Významní Češi — mezi jazykem, národem a státem 1800—1945. Nesmíme vás však zapomenout pozvat ani na fotografickou výstavu České vesnice rumunského Banátu od Antonína Nevole.

A co víc? V dubnu je pro vás zajištěn zkušební přístup do elektronických databází Academic Search Ultimate a EMIS Univerzity.

O vzdělání ani zábavu u nás zkrátka není nouze. Těšíme se na vaši návštěvu!

 

Program ke stažení nalezete zde.