Květen v univerzitní knihovně

Májový čas plný knihovnických krás

Odpusťte nám mírnou rozvernost nadpisu. I když v tento čas povinnosti studentů teprve dostávají zadost, květen zkrátka vybízí ke skotačení. A my jsme v knihovně plní energie a nestačíme se nudit. Co jsme si pro vás nachystali na měsíc květen? Nechte se prostřednictvím následujících řádků pozvat do našich prostor!

Květen je nejen čas lásky, ale také období radostí všeho studentstva. Alespoň to tedy dokládají majálesové tradice. Ten náš, Studentský majáles, se uskutečnil v pátek 3. 5. a my na něm jako tradičně měli svůj stan. Vysvědčení, která jste nám při akci udělili, už brzy zveřejníme na našem Facebooku.

V úterý 7. 5. u nás po celý den bude probíhat den katedry bohemistiky. Čekají vás výstavy, přednášky, exkurze do 4. patra nové budovy České mládeže a mnohé další. Kdo přemýšlí o bohemistice nebo jí fandí, určitě by neměl chybět!

Čtvrtek 9. 5. je pro nás velkým dnem. Společně se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem pořádáme pro nás již tradiční Noc literatury, která přibližuje soudobou evropskou literaturu. V našem volném výběru bude od 17:00 předčítat Anna Fišerová, herečka ze zdejšího Činoherního studia. V prostorách partnerské knihovny můžete slyšet předčítat Jiřího Imlaufa či Achaba Haidlera.

Nemůžou chybět ani klasická školení rozšiřující povědomí o informačních možnostech. Jak na elektronické databáze UJEP se podíváme v pondělí 13. 5. od 15:30 v počítačové studovně.

Den na to, úterý 14. 5., odpoledne od 15:30 zasvětíme Školení citačního manažeru CitacePro. Citace zdrojů vám od té doby už nikdy nebude dělat problém, prozradíme totiž i velmi zajímavé citační tipy.

Cestovat budeme také.  Prostřednictvím cestovatelské besedy s Jánem Králikem  se v úterý 14. 5. od 17:00 podíváme na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu, na Island. Právě tam si totiž Honza splnil svůj sen a ke zdolání cestovatelských vizí rád namotivuje i vás.

To ale není vše! V prostorách naší knihovny během května probíhá větší množství výstav. Ve volném výběru vaši pozornost upoutá expozice fotografií vypůjčená z ústeckého Česko-francouzského klubu zachycující Provence, stejně jako výstava Aktuálně na téma exekuce probíhající v  rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů ELBE DOCK. Stejně jako minulý měsíc u nás můžete vidět fotografie České vesnice rumunského Banátu. Nově shlédnete taktéž 2 výstavky – jednu s názvem Předsednictví zemí EU, druhou pojmenovanou Den Evropy 2019. Vstupní hala naší knihovny hostí výstavku Slunce.

Květen je u nás plný poznání. Tak se stavte a mějte se skvěle!

Program v PDF ke stažení naleznete zde.