ŘÍJEN V KNIHOVNĚ

Jak nejlépe vkročit do začínajícího zimního semestru?
No přece návštěvou naší knihovny, nebo ještě lépe, návštěvou některé z našich říjnových akcí!
Máme pro Vás připravená užitečná školení, zajímavou vernisáž a ujít byste si určitě neměli nechat ani Česko-německé autorské čtení.

Říjen zahájíme tradičně, největší společnou událostí českých knihoven probíhající po celé České republice – Týdnem knihoven.
Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil letos již 25. ročník této akce, a to od 4. do 10. října 2021.

I letos vyhlašujeme na celý týden amnestii dlužníků. Čtenářům, kteří mají vypůjčené knihy s prošlou výpůjční lhůtou a vrátí je v průběhu Týdne knihoven zpět, bude prominut poplatek z prodlení!
Všichni noví čtenáři z řad veřejnosti, kteří se zaregistrují v období od 4. 10. do 9. 10. 2021, nemusí platit roční registrační poplatek a každý nově registrovaný čtenář obdrží při registraci malý dárek.

V pondělí 4. 10. se od 14:00 v počítačové studovně VK uskuteční školení s názvem Rešerše pod vedením Denisy Vrábľové. Školení zaujme nejen studenty, které v nejbližší době čeká zpracování bakalářské nebo diplomové práce, ale i ty, kteří musí napsat jakoukoliv seminární práci.

V úterý 5. 10. si od 15:00 nenechte ujít vernisáž výstavy Grónské mýty a pověsti / Ilustrace Martina Velíška. Výstava je součástí probíhajícího Arktického festivalu a ve volném výběru Vědecké knihovny UJEP bude k vidění až do 15. 12. 2021.

Ve středu 6. 10. se od 10:00 ponoříte pod vedením Jiřího Maška do tajů Elektronických informačních zdrojů (EIZ). Školení proběhne v počítačové studovně VK.
Ten samý den budete mít také možnost zúčastnit se komentované prohlídky knihovny, a to od 11:00 a od 14:00!

Čtvrtek 7. 10. bude znovu ve znamení školení, a to na téma, jak správně používat citační manažer Citace PRO+. Přednášející Jiří Mašek se na Vás bude opět těšit v počítačové učebně VK, a to v 11:00.

Měsíc pomyslně zakončíme ve velkém stylu!
Ve středu 20. 10. Vás knihovna ve spolupráci s katedrou germanistiky FF UJEP zve na Česko-německé čtení ku příležitosti slavnostního předání knižního daru Globale Vědecké knihovně UJEP v Ústí nad Labem!
Úvodního slova se v 16:00 ve volném výběru knihovny ujme Petra Ernstberger, ředitelka Česko-německého fondu budoucnosti.
Své knihy představí Karosh Taha a Vratislav Maňák.
Moderovat akci bude Libuše Černá, ředitelka literárního festivalu Globale.

Jako každý měsíc najdete v knihovně také poutavé výstavy.
Po celý říjen bude volný výběr VK zdobit již zmiňovaná výstava Grónské mýty a pověsti. Ve vitrínách ve vstupní hale a ve volném výběru knihovny si pak nenechte ujít výstavy Rektoři UJEP 1991-2021 a Univerzita slaví 30 let!

A nezapomněli jsme na Vás, ani co se zkušebních přístupů týče!
do 13. 10. můžete vyzkoušet online zkušební přístupy „DRAMA ONLINE“ a „Bloomsbury Cultural History“ a až do konce listopadu máte možnost využít přístup k elektronickým časopisům z produkce MIT Press.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat.
Zde na webu, na FB i Instagramu.

 PLAKÁT S PŘEHLEDEM AKCÍ VK UJEP NA ŘÍJEN 2021