ADVENTNÍ VĚDECKÁ KNIHOVNA UJEP

Prosinec je časem vánočním. V domácnostech to voní skořicí, svařeným vínem, vanilkou a smrkovými větvičkami. Venku vládne zimní nepohoda a noc definitivně přebrala vládu nad dnem. Přijďte si pro trochu předvánoční pohody do Vědecké knihovny. V prosinci svoji běžnou návštěvu můžete ozvláštnit i účastí na některé z akcí, které jsme si pro Vás připravili.

Máte rádi netradiční vánoční ozdoby či výzdobu? Jste duchem tvořiví a chcete si prověřit vlastní zručnost? Pak pro Vás máme hned dva termíny Origami workshopu se zkušeným lektorem PhDr. Jiřím Přibylem, Ph.D. První workshop proběhne hned na začátku prosince ve čtvrtek 1. 12. od 16:00 hodin ve volném výběru VK a bude to tradiční předvánoční skládání různých obtížností. Druhý termín jsme naplánovali na středu 7. 12. od 13:00 hodin také ve volném výběru VK, tentokrát se zaměřením na dva modely různé obtížnosti, které tradičně slouží jako ozdoby na vánoční stromek.

Také v prosinci Vás chceme vzdělávat. Nestihli jste listopadovou přednášku Mgr. Karolíny Podloucké, školitelky Ebsco Information Services? Pak budete mít další možnost tentokrát formou online školení Jak pracovat s multivyhledávačem EBSCO Discovery, které si můžete dopřát v pohodlí svého domova, a to ve čtvrtek 1. 12. od 16:30 hodin v prostředí MS TEAMS. Odkaz a návod jak se připojit najdete na webu VK UJEP.

Vědecká knihovna byla oslovena zástupci katedry geografie Přírodovědecké fakulty UJEP s nabídkou cestovatelských přednášek v rámci  Evropské geografické asociace (EGEA). Máme pro Vás první vlaštovku, cestovatelskou „erasmáckou“ přednášku Mgr. Martina Bartůňka „Rumunsko a jeho regiony aneb moje cesty v rámci Erasmu“. V úterý 13. 12. od 16:00 hodin si představíme Rumunsko, zemi na křižovatce mezi Západem, Východem a Balkánem, a dozvíme se, jaké to je studovat na tamní univerzitě v Temešváru.

Poslední větší akcí v tomto roce bude beseda s ultramaratonskou běžkyní Lenkou Berrouche. Objevila se na české ultramaratonské scéně v roce 2019 a její výkony vyráží dech. V roce 2020 se stala mistryní republiky v běhu na 24 hodin. V letošním roce absolvovala úspěšně trojici dvousetmílových závodů v britském Walesu. S Lenkou budeme debatovat o tom, jak posouvá své fyzické a psychické možnosti a jak zvládá kombinovat svou vášeň k běhu se všedním životem. Pro návštěvu této besedy si zapište do svých diářů čtvrtek 22. 12.  od 17:30 hodin v počítačové studovně VK.

Neměli bychom opomenout výstavy, které můžete vidět ve Vědecké knihovně UJEP. Ve volném výběru pokračuje putovní výstava zapůjčená Agenturou ochrany přírody a krajiny „Ochrana přírody a krajiny v České republice“. Výstavní prostor jsme v listopadu doplnili o fotografie z fondu CHKO České středohoří „Fotografie Českého středohoří“. Tyto výstavy si u nás můžete naposledy prohlédnout právě během prosince.

Vitrína ve vstupní hale zůstává i nadále prostorem, kde jsou k vidění odborné publikace a propagační předměty na téma CHKO České středohoří. Pro navození té pravé vánoční atmosféry je nově k vidění výstava České Vánoce, ve vitrínách ve volném výběru VK najdete publikace věnující se období a tradicím v českém prostředí.

Doufáme, že si z naší prosincové nabídky vyberete, a budeme se těšit na Vaši návštěvu.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem prosincových akcí je ke stažení zde.