ZAČÁTEK ROKU 2023 V KNIHOVNĚ

Leden je měsícem plným nových výzev a předsevzetí. Nevíme sice s jistotou, co nás v tomto roce všechno čeká, víme ale bezpečně, že se máte u nás na co těšit. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v roce 2023 slaví 10 let v nové budově a v nové podobě. Svoji činnost zahájila 28. ledna 2013. Vznikla tehdy sloučením fakultních knihoven do efektivního celku v moderně koncipované budově a za to obdržela ocenění Knihovna roku 2013 v kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“. V rámci letošních oslav pořádáme desátého dne v každém měsíci AMNESTII DLUŽNÍKŮ. A začínáme už tento měsíc. Každému, kdo 10. ledna vrátí dlužnou knihu do knihovny u výpůjčního pultu, dluh odpustíme.

Ač je v lednu v knihovně „zkouškové“ ticho, připravili jsme si pro naše návštěvníky několik malých zpestření, a to ve formě dvou menších tematických výstav.

První z nich je „Rok 2023 – EVROPSKÝ ROK DOVEDNOSTÍ.  Rok 2023 vyhlásila Evropská komise Evropským rokem dovedností. Reflektuje tak situaci, kdy se Evropské podniky potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a narůstá potřeba investovat do odborného vzdělávání a prohlubování dovedností, na nichž se nedílnou měrou podílejí i vysoké školy. Vybrali jsme pro Vás publikace z knihovního fondu, které se tomuto tématu věnují. Výstavu najdete ve vitríně vstupní haly Vědecké knihovny UJEP.

Druhá výstava, na kterou se můžete těšit tentokrát ve vitrínkách umístěných ve volném výběru, je KNIHOVNA JAKO PODPORA STUDIA A VĚDY. Vědecká knihovna UJEP je nedílnou součástí univerzity. Nabízí podporu pro rozvoj informační gramotnosti studentů a pomáhá jim v utváření klíčových kompetencí pro jejich studium. Akademickým pracovníkům poskytuje informační zázemí k jejich vědecké práci. Výstava se zaměřuje na širokou nabídku služeb knihovny, které jsou k dispozici nejen studentům a akademickým pracovníkům, ale i široké veřejnosti.

Na konec ledna jsme si pro Vás nachystali výjimečné online školení našich lektorů nazvané s nadsázkou „Ptejte se nás, na co chcete, my na co chceme, odpovíme“. Společná konzultace Jiřího Maška a Denisy Vrábľové proběhne ve  čtvrtek 26. 01. 2023 od 10:00 hodin v prostředí MS TEAMS. Využijte příležitosti a připravte si své zvídavé dotazy. Naši odborníci se budou snažit zodpovědět Vaše dotazy z oblasti citací, rešerší a elektronických zdrojů.

Vykročte do nového roku návštěvou Vědecké knihovny UJEP, budeme se na Vás těšit.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem lednových akcí je ke stažení zde.