BŘEZEN MĚSÍC ČTENÁŘŮ

Začíná jaro, příroda se probouzí z hlubokého zimního spánku a venku je cítit příjemná svěžest. Březen je nejen měsícem znovuzrození přírody, ale také měsícem čtenářů. Čtení je totiž nedílnou součástí našich životů, rozvíjí naši fantazii, empatii a vzdělává nás. Po celý březen si pro vás Vědecká knihovna UJEP v rámci měsíce čtenářů připravila zajímavé akce.

Od 4. 3. do 16. 3. se ve vstupní hale uskuteční SWAP v knihovně – přines, vyměň, odnes. Pokud při jarním úklidu naleznete věci, které již nechcete a rádi byste je darovali někomu, komu udělají radost, přineste je na SWAP. V úterý 12. 3. si pro vás knihovna společně s Fakultou životního prostředí připravila akci Klima je příležitost. Tato akce propojuje měsíc čtenářů a Světové dny lesů, vody a meteorologie. Můžete se těšit na besedu s Petrem Danišem, autorem oceněné knihy “Klima je příležitost”, a soutěž o ni.

19. 2. potěšíme kreativní duše. V 16:00 proběhne ve skupinové studovně knihovny workshop Japonská vazba pod vedením lektorky Anety Bendákové.

Tento měsíc si pro vás knihovna připravila hned tři školení, která se uskuteční v počítačové studovně knihovny. Pokud píšete závěrečnou práci a nevíte si rady s výzkumem, srdečně vás zveme na školení Zpracování rešerše pro kvalifikační práci od Denisy Vrábľové. Tato akce proběhne 20. 3. od 14:00. Druhým školením jsou Elektronické informační zdroje na UJEP (EIZ) pod vedením Jiřího Maška, které se uskuteční 25. 3. od 10:00. Posledním školením je Citační manažer Citace PRO+, na které se můžete těšit 27. 3. v 10:00. Tento seminář je vhodný pro všechny, kteří si nejsou jistí v oblasti citací.

Na konec tu pro vás máme dvě výstavy, které v březnu můžete v knihovně spatřit. Jelikož si tento rok připomínáme dvousté výročí narození Bedřicha Smetany, vitríny ve volném výběru budou patřit právě jemu s názvem Bedřich Smetana 200. V návaznosti na výročí našeho světoznámého skladatele doplňuje výstavu vitrína v přízemí knihovny, která se věnuje Roku české hudby 2024. Březen je také posledním měsícem, kdy máte možnost si v knihovně prohlédnout výstavu České vědkyně a jejich přínosy nejen české vědě, která se nachází ve volném výběru knihovny.

Všem studentům přejeme hladký start nového semestru a budeme se na vás těšit v knihovně a na akcích.

Leták s přehledem březnových akcí je ke stažení zde.