LISTOPAD V KNIHOVNĚ

Zimní semestr je v plném proudu. A na „plné otáčky“ jedeme i my v knihovně. 🙂
Na listopad jsme si pro Vás opět připravili spoustu zajímavých akcí, které se ponesou převážně v duchu Slovinska. Právě Slovinsko totiž momentálně předsedá Evropské unii, a to znamená jediné – Slovinské dny na UJEP!

Kdo v říjnu nestihl naši tradiční trojici školení Rešerše – EIZ – Citace, bude mít v listopadu druhou šanci. V pondělí 8. 11. se od 10:00 v počítačové studovně VK uskuteční první z nich. Jak na Rešerše Vám ráda vysvětlí Denisa Vrábľová. Školení zaujme nejen studenty, které v nejbližší době čeká zpracování bakalářské nebo diplomové práce, ale i ty, kteří musí napsat jakoukoliv seminární práci.

V druhé půlce listopadu, konkrétně v úterý 23. 11., přijde od 14:00 na řadu školení na téma, jak správně používat citační manažer Citace PRO+. Přednášející Jiří Mašek se na Vás bude těšit v počítačové studovně VK.

Tamtéž, se stejným přednášejícím, proběhne o dva dny později, ve čtvrtek 25. 11. od 14:00, poslední letošní školení, a to o Elektronických informačních zdrojích (EIZ).

Hlavní událostí listopadu budou bezesporu již zmiňované Slovinské dny na UJEP, pořádané při příležitosti slovinského předsednictví Evropské unii.

Slavnostní zahájení za přítomnosti paní velvyslankyně Tanji Strniši a vedení UJEP proběhne ve středu 10. 11. od 13:30 ve volném výběru knihovny. Součástí zahájení bude i uvedení výstavy Slovinsko.

Tuto zemi, pyšnící se přírodními krásami a bohatou kulturní historií, budete mít možnost lépe poznat ještě ten samý den, krátce po zahájení Slovinských dnů, a to na přednášce pana doktora Ivana Farského z katedry geografie Přírodovědecké fakulty UJEP s názvem Toulky Slovinskem známým i méně známým. Uskuteční se od 15:00 v počítačové studovně VK.

Kreativního ducha budete moci zapojit ve středu 24. 11. od 15:00 na Komiksovém workshopu na téma Slovinsko s šikovnou lektorkou Anetou Bendákovou. Těšit se na Vás bude ve skupinové studovně VK. Pozor, počet účastníků je omezený a je nutné se registrovat na emailu michaela.sobotova@ujep.cz.

Pokud dáváte přednost audiovizuální tvorbě, nechte se pozvat na promítání cyklu krátkých videí o Slovinsku a dokumentů Bovec s Evou Samkovou a Bohinj s Evou Samkovou. V pondělí 22. 11. od 15:00 v počítačové studovně VK.

Přednáškou Slovinsko očima Erasmus studentek UJEP naše listopadové Slovinské dny na UJEP uzavřeme. Přijďte si poslechnout poutavé vyprávění, zkušenosti a zážitky Evy Svobodové (z Fakulty životního prostředí) a Kristýny Vrabcové (z Přírodovědecké fakulty). V úterý 30. 11. od 14:30tentokrát online.

Jako každý měsíc najdete v knihovně také zajímavé výstavy. Po celý listopad můžete ve volném výběru zhlédnout výstavu Grónské mýty a pověsti. Výstavky Slovinské dny na UJEP na Vás budou čekat ve vitrínkách ve vstupní hale a ve volném výběru knihovny.

V pondělí 15. 11. a v úterý 16. 11. si určitě nenechte ujít Tradiční prodejní výstavu zahraničních knih Kuba Libri, která se po loňské virtuální podobě letos opět vrací do prostor lobby MFC.

Co se zkušebních přístupů týče, můžete i nadále využívat přístup k elektronickým časopisům z produkce MIT Press.

Prosíme Vás, abyste při účasti na našich kulturních a vzdělávacích akcích v prostorách Vědecké knihovny UJEP dodržovali aktuálně platná protiepidemická opatření nařízená Ministerstvem zdravotnictví ČR. Aktuálně platné podmínky pro vstup do knihovny naleznete v sekci Pro čtenáře.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme včas informovat.
Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem listopadových akcí je ke stažení zde.