DUBEN – FRANCOUZSKÉ DNY NA UJEP

Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem pořádá při příležitosti francouzského předsednictví Rady Evropské unie Francouzské dny na UJEP. Záštitu nad nimi převzal velvyslanec Francie v ČR pan Alexis Dutertre.

Měsíc duben bude ve Vědecké knihovně UJEP (VK UJEP) tematicky věnován francouzskému předsednictví Rady Evropské unie. Slavnostní zahájení, v univerzitní knihovně již tradiční akce věnující pozornost aktuálnímu předsednickému státu, proběhne dne 7. 4. 2022 od 15:00 h ve volném výběru knihovny. Přítomnost na něm přislíbili ředitel Francouzského institutu v Praze pan Stanislas Mrozek, Rada pro kulturu a spolupráci velvyslanectví Francie v ČR, a zástupci Česko-francouzského klubu v Ústí nad Labem.

Součástí zahájení bude uvedení výstavy „Institut vzpomíná“, která je převzata z komiksového alba vytvořeného výtvarnicí Lucií Lomovou u příležitosti 100 let Francouzského institutu v Praze. Vernisáž ve čtvrtek 7. 4. od 15:00 h uvede sama autorka Lucie Lomová. Výstavu bude možné navštívit po celý duben, tematicky bude doplněna výstavkou publikací o Francii ve vstupní hale a volném výběru VK UJEP.

Po zahájení výstavy Lucie Lomové bude od 15:45 h v počítačové studovně VK UJEP následovat prezentace Česko-francouzského klubu. Tato nezisková organizace působí v Ústí nad Labem již více než 25 let a zaměřuje se na šíření frankofonie, výuku francouzštiny a pořádání edukačně kulturních akcí. Přednášet budou PhDr. Ing. Ivan Bertl, Ph.D., a Marcela Kroupová, předsedkyně Česko-francouzského klubu.

RNDr. Ivan Farský, CSc., z katedry geografie PřF UJEP, připravil pro Francouzské dny přednášku Z exkurzních cest studentů po Francii, která se uskuteční dne 13. 4. od 15:00 h v počítačové studovně knihovny.

Další neméně zajímavá přednáška na téma Piaf – život a její dílo v městě nad Seinou proběhne dne 19. 4. od 15:00 h v počítačové studovně VK UJEP. Profesní a částečně i soukromý život nejznámější francouzské zpěvačky, která dodnes oslovuje posluchače, poodhalí PhDr. Ing. Ivan Bertl, Ph.D.

I v dubnu má univerzitní knihovna připravené vzdělávací semináře a školení. První z nich bude na téma Odborné informační databáze pro studenty UJEP (EIZ). Knihovník Jiří Mašek seznámí s možnostmi vyhledávání v elektronických zdrojích, které jsou k dispozici na UJEP. Dne 12. 4. od 10:00 h prezenčně v počítačové studovně knihovny a v ten samý den, od 14:00 h, formou online školení (v aplikaci MS Teams).

Studijní obzory si bude možné rozšířit také návštěvou semináře Knihovna a kvalifikační práce. Zde se, zejména studenti, seznámí s pravidly, požadavky a doporučeními pro psaní závěrečných kvalifikačních prací, a také s tím, jak jim při tom může být knihovna nápomocna. Seminář proběhne dne 13. 4. od 10:00 h v počítačové studovně VK UJEP, prezenčně opět pod vedením Jiřího Maška.

Poslední z dubnové nabídky seminářů bude na téma Citační manažer Citace PRO+. Na výběr jsou opět dvě varianty školení (prezenční či online) v režii Jiřího Maška,  a to 14. 4. od 10:00 h prezenčně v počítačové studovně knihovny a od 14:00 h online (v aplikaci MS Teams).

V neposlední řadě dubnová knihovna nabízí několik online zkušebních přístupů. Do poloviny dubna je ještě možné si vyzkoušet přístup do ProQuest One Academic (komplexní vzdělávací platformy od vydavatele ProQuest) a do databáze ProQuest One Literature (zdroje zaměřeného na studium světové literatury v angličtině).

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat.
Na webu knihovny, FB i Instagramu.

Leták s přehledem dubnových akcí je ke stažení zde.