ŘÍJEN V KNIHOVNĚ

V říjnu je každý den kratší, rána jsou mlhavá a sychravá, sklepy se plní zralými jablky a melancholický podzim je v plném proudu. Knihovna v této době nabízí útočiště ke studiu, četbě a rozjímání nebo k návštěvě některé z našich říjnových akcí. Cokoliv si z naší nabídky vyberete, jste vítáni!

Na začátku října proběhne po celé České republice již tradiční největší společná událost českých knihoven – Týden knihoven. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil letos již 26. ročník této akce, a to od 3. do 9. října 2022.

A proto také letos vyhlašujeme na celý týden amnestii dlužníků. Čtenářům, kteří mají vypůjčené knihy s prošlou výpůjční lhůtou a vrátí je v průběhu Týdne knihoven zpět, bude prominut poplatek z prodlení!

Všichni noví čtenáři z řad veřejnosti, kteří se zaregistrují v období od 3. 10. do 9. 10. 2022, nemusí platit roční registrační poplatek a každý nově registrovaný čtenář obdrží při registraci malý dárek.

V úterý 4. 10. se od 10:00 v počítačové studovně VK uskuteční školení s názvem Odborné informační databáze pro studenty UJEP pod vedením Jiřího Maška. Pokud se chcete dozvědět více o široké nabídce elektronických informačních zdrojů, které jsou k dispozici na naší univerzitě, pak neváhejte s návštěvou.

Ve středu 5. 10. od 10:00 v počítačové studovně VK si nenechte ujít velmi užitečné školení pod vedením Denisy Vrábľové, a to Zpracování rešerše pro kvalifikační práci. Školení zaujme nejen studenty, které v nejbližší době čeká práce na bakalářské nebo diplomové práci.

A do třetice všeho dobrého Vám v rámci Týdne knihoven nabízíme ve čtvrtek 6. 10. od 10:00 školení Jiřího Maška s názvem Citujte snadno – Základy práce s citačním manažerem. Školení opět proběhne v počítačové studovně VK.

V říjnu pomyslně navážeme na úspěšnou spolupráci s katedrou germanistiky FF UJEP. Ve čtvrtek 13. 10. od 17:00 jste srdečně zváni na  Česko-německé autorské čtení Radka Fridricha – Na trase linie S1. Čtení bude doprovázeno videem Šimona Fridricha. Moderování se ujme doc. Jiří Koten z katedry bohemistiky PF UJEP.

I v tomto měsíci si můžete prohlídnout dvě výstavy.

V prostorách volného výběru knihovny si můžete prohlédnout putovní výstavu Ochrana přírody a krajiny v České republice. Na 15 panelech shrnuje hlavní problematiku ochrany přírody v České republice. Jejími autory jsou významný český biolog a výtvarník Jan Dungel a geolog a fotograf Zdeněk Patzelt.

Druhá menší výstava se již věnuje našemu nejbližšímu okolí. Ve spolupráci s CHKO České středohoří jsme uspořádali menší výstavu propagačních materiálů a odborných publikací na téma Ochrana přírody a krajiny v CHKO České středohoří. Výstavu si můžete prohlédnout ve vitrínkách ve vstupní hale a volném výběru knihovny.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem červnových akcí je ke stažení zde.