ŠVÉDSKÉ DNY A JARNÍ NABÍDKA AKCÍ

Jaro už je tu a s ním i naše nabídka dubnových akcí ve Vědecké knihovně UJEP.

Stalo se již tradicí, že měsíc duben věnujeme v naší knihovně propagaci státu, který zrovna předsedá Radě Evropské Unie. Vyhradili jsme tedy prostor a čas, abychom našim návštěvníkům alespoň trochu představili a přiblížili Švédsko, které je aktuálně předsednickou zemí. Ve spolupráci se Švédským velvyslanectvím a pod záštitou velvyslance Švédska v ČR  J. E. Frederika Jörgensena  se nám podařilo zajistit několik výstav a projekci dvou filmů. Dubnový program bude opravdu „švédsky pestrý“. Pojďme si jej představit.

Začneme trochu nešvédsky, zato užitečně. Možná si už někteří z našich návštěvníků zvykli, že v rámci připomínání 10 let od vzniku Vědecké knihovny UJEP se mohou vždy desátého dne v daném měsíci těšit na „Amnestii dlužníků“. Avšak pozor, tento měsíc byste 10. 4. marně stáli před zavřenou knihovnou, na tento den totiž připadá Velikonoční pondělí. Nechtěli jsme Vás o tento benefit ochudit, a tak jsme udělali výjimku. „Amnestii dlužníků“ jsme proto přesunuli na 11. 4. 2023.

V březnu jsme z důvodu nemoci byli nuceni zrušit dvě školení, a tak vám to v dubnu chceme vynahradit. Obě školení proběhnou prezenčně a online. Hned na začátku dubna v úterý 4. 4. 2023 od 10:00 hodin online v aplikaci MS Teams a v druhém termínu opět v úterý 11. 4. 2023 od 10:00 hodin tentokrát prezenčně v počítačové studovně VK UJEP budete mít možnost zúčastnit se školení Elektronické informační zdroje pod vedením přednášejícího Bc. Jiřího Maška.

Druhým zrušeným březnovým školením bylo školení citačního manažeru Citace PRO+. Opět pro Vás máme dva termíny. První proběhne v aplikaci MS Teams, a to ve čtvrtek 6. 4. 2023 od 10:00 hodin online a druhé ve čtvrtek 13. 4. 2023 prezenčně v počítačové studovně VK UJEP opět od 10:00 hodin. Obě školení povede Bc. Jiří Mašek.

A nyní si už pojďme v kostce představit program Švédských dnů na UJEP. Značná část programu vznikla díky podpoře švédské ambasády. Velvyslanectví nám zapůjčilo hned dvě výstavy. V prostorech volného výběru Vědecké knihovny si tak můžete po celý duben prohlédnout instalaci „Švédská místa činu“. Tato výstava objevuje fenomén švédské detektivky z nové perspektivy. Na mapě se tak dozvíte, která místa od východně položeného Gotlandu až k Fjällbacce na západě a od Ystadu na jihu až po Kirunu na severu jsou s těmi nejznámějšími švédskými bestsellery spojená. A ruku na srdce, kdo z nás nečetl, nebo alespoň neviděl slavnou švédskou ságu Stiega Larssona Millenium.

Druhá výstava je jako dělaná na míru pro naši knihovnu, je totiž o současných švédských spisovatelích. Výstava „Between the lines“ představuje nejen současnou švédskou literaturu, ale odhaluje vše, co se odehrává kolem ní. Klade si různé otázky, na které odpovídají švédští literáti. Čím vším vlastně literatura je: zkoumáním, nalézáním odpovědí, tvůrčí činností, individuální snahou, nebo společenskou angažovaností? Výstava je celá v anglickém jazyce a bude k vidění v prostorech volného výběru až do konce dubna.

V dubnu se do naší knihovny po dlouhé době vrátí promítání filmu. V našem skromném kině můžete vidět hned dva filmy. V úterý 18. 04. 2023 od 16:00 hodin v počítačové studovně VK UJEP uvedeme švédský film „Muž jménem Ove“, dojemnou tragikomedii o stárnutí na motivy bestselleru Fredrika Backmana. V úterý 25. 4. 2023 od 16:00 hodin opět v počítačové studovně VK UJEP uvedeme druhý švédský film „Utíkej, Uje, utíkej!“,

Švédský hudebník a herec Uje Brandelius hraje sám sebe. Coby frontman populární kapely sní o novém hitu, avšak život se mu obrátí naruby, když zjistí, že je vážně nemocný a musí tak přehodnotit všechny své priority.

Ani tentokrát nebude v našem programu věnovaném zemi předsedající Radě Evropské Unie chybět přednáška místního akademika a cestovatele RNDR. Mgr. Ivana Farského, CSc. Ve středu 19. 4. 2023 od 15:00 hodin v počítačové studovně VK UJEP jste zváni na přednášku „Toulky jižním Švédskem“. Přednáška obsahuje známé, ale i méně známé obrázky z cest, které jen tak nenajdete v nabídce cestovních kanceláří.

Měsíc duben nebude patřit jen Švédsku. Je nám ctí hostit v naší knihovně, respektive v Rakouské knihovně „Autorské čtení Evy Menasse“, které pořádáme ve spolupráci s katedrou germanistiky FF UJEP a Rakouským kulturním fórem v Praze. Celé čtení proběhne v německém jazyce, v pátek 21. 4. od 16:00 hodin v zadní části volného výběru Vědecké knihovny UJEP.

Konec naší dubnové aktuality věnujeme výstavám a výstavkám. Vitrínky ve volném výběru zaplní předměty a publikace zapůjčené Švédským velvyslanectvím a doplněné o tematický výběr knih z našeho fondu s názvem „Švédské dny na UJEP“.

Vitrína v přízemí knihovny bude i nadále patřit výstavě „Signované knihy ve fondu VK UJEP“.

Jak sami vidíte, dubnový program ve Vědecké knihovně UJEP je jarně pestrý. Doufáme, že Vás některá z našich chystaných akcí oslovila a najdete si čas pro návštěvu knihovny i v dubnu.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem dubnových akcí je ke stažení zde.