ZAČÁTEK ZIMNÍHO SEMESTRU S VĚDECKOU KNIHOVNOU

Na co se můžete těšit ve Vědecké knihovně v říjnu? Při sestavování programu jsme mysleli především na studenty a pedagogy. Vědecká knihovna nejsou jen knihy, ale také elektronické informační zdroje a mnohé další služby. Jaké služby knihovny se hodí studentům ke studiu? Jak efektivně využívat elektronické zdroje dostupné na UJEP? Jak se dostat k potřebným studijním materiálům? Jak si vyhledat knihy, články a materiály k seminárním a kvalifikačním pracím? Teoreticky a prakticky Vás seznámíme s možnostmi, které skýtá moderní akademická knihovna.

V říjnu si můžete vybrat hned z několika školení. Začínáme ve středu 4. 10. od 13:30 hodin, kdy se můžete v počítačové studovně VK UJEP zúčastnit školení Elektronické informační zdroje (EIZ), které povede Bc. Jiří Mašek. Někteří z Vás mohou zůstat v počítačové studovně o něco déle, protože od 14:30 hodin máte možnost získat další vědomosti během školení Citační manažer Citace PRO+ opět pod vedením Bc. Jiří Maška. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani dvě následující školení. Hned druhý den ve čtvrtek 5. 10. 2023 od 10:00 hodin Zpracování rešerše pro kvalifikační práci pod taktovkou Mgr. Denisy Vrábľové a od 14:00 hodin pak Elektronické zdroje a rešerše, tentokrát online v aplikaci MS Team. Během tohoto webináře Vám naši knihovníci Bc. Jiří Mašek a Mgr. Denisa Vrábľová shrnou to nejpodstatnější, jak se zorientovat v oblasti elektronických databází na UJEP a jak se efektivně dostat k dokumentům potřebným k Vašemu studiu a k odborné práci.

Na měsíc říjen připadají dvě tradiční akce, do kterých se knihovna zapojí. 2. – 8. října 2023 proběhne „Týden knihoven“. V rámci této akce se můžete těšit na registraci zdarma, dárek k registraci a amnestii dlužníků, která bude probíhat po celý týden. Zároveň máme pro naše uživatele přichystanou anketu s jedinou jednoduchou otázkou „Proč chodit do knihovny?“. Úloha knihovny se za poslední léta zřetelně změnila. A nás by zajímalo, jaké důvody mohou vést uživatele do knihovny a co jim může knihovna nabídnout. Na tuto otázku bereme vážné, nevážné i vtipné odpovědi.  K anketě se dostanete přes webové stránky knihovny, k tištěné podobě ve volném výběru knihovny, ale také formou QR kódu, který bude umístěn na plakátech ve volném výběru knihovny a na FB.

Druhou akcí, kde se můžete potkat s Vědeckou knihovnou UJEP, bude Noc vědců na téma Tajemství. V pátek 6. 10. 2023 od 17:00 do 21:00 hodin  najdete naše stanoviště v MENZE UJEP. Přijďte se přesvědčit, jaká tajemství může skrývat knihovna.

Se začátkem nového semestru Vám chceme zpříjemnit pobyt v knihovně novou výstavou. V prostorách volného výběru se můžete po celý říjen těšit na Výstavu prací studentů U3V UJEP kurzu Kresba a Malba pro pokročilé. Hlavní výstavu pak doplní knihy z fondu Vědecké knihovny UJEP vystavené ve vitrínkách ve vstupní hale a ve volném výběru VK UJEP věnující se impresionismu a osobnostem tohoto uměleckého směru.

Na závěr se opět vrátíme k našim studentům a akademikům. V říjnu Vám knihovna nabídne možnost využít online zkušební přístup do databáze ZEDHIA, zdroje zpřístupňujícího historické obchodně-ekonomické informace o teritoriu Rakouska a střední Evropy sahající až do roku 1789.

Jak sami vidíte, náš říjnový program je opravdu pestrý. Nezbývá tedy než popřát všem studentům a akademikům inspirativní a podařený školní rok 2023/2024 a budeme se těšit na Vaši návštěvu ve Vědecké knihovně UJEP.

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem říjnových akcí je ke stažení zde.