LISTOPAD V KNIHOVNĚ

Podzim je obdobím, kdy dochází v přírodě k útlumu a přípravě na zimní odpočinek. Zvířata se ukládají k pravidelnému spánku, ze stromů a keřů opadává barevné listí a za jejich šum se schovávají první sněhové vločky. Co v tomto období dělají lidé? Je to jednoduché, pokud zrovna nepracují, posedávají v teple domova, nebo v kavárně s šálkem horkého čaje nebo kávy. Někteří s knihou, někteří s přáteli a rodinou. Sychravé listopadové počasí je totiž dokonalé na čtení dobré knihy.

V naší Vědecké knihovně UJEP naleznete jak útulnou kavárnu, tak knihy, které si zamilujete. Pojďte se proto s námi podívat, jaký program si pro Vás knihovna na listopad připravila.

Pokud vám podzim zrovna nic neříká, nezoufejte, můžete se přijít podívat na Španělské dny, které v knihovně probíhají po celý listopad. Tyto dny Vám připomenou slunečné letní počasí a jižanskou bezstarostnost. Těšit se můžete na promítání hned dvou španělských filmů (Campeones – v pondělí 6. 11. a Azul Oscuro casi negro – v pondělí 27. 11.). Máte-li raději povídání o vlastních zkušenostech se Španělskem, vřele doporučujeme přednášky “Pojďme bloudit po Španělsku– ve středu 15. 11. a Španělsko očima studentů UJEP– v úterý 21. 11. Dozvíte se, jak se ve Španělsku žije, a nebudou chybět ani rady a zkušenosti.

Knihomolové a umělecky založení jedinci určitě ocení dvě připravované výstavy. První bude “Prodejní výstava zahraničních knih zaměřená na studijní a vědní obory UJEP”, která bude k vidění v lobby budovy MFC od 8. do 9. 11. Mezi publikacemi budou také tituly z Cambridge University Press nebo Oxfordu (seznam nabízených titulů).

Druhá výstava souvisí se Španělskými dny, jedná se o expozici Antonie Peñi, španělské vizuální umělkyně, která vytvořila soubor fotografií s názvem “Galície ve fotografii”. Zaznamenává v ní svůj vnitřní svět a vztah k rodné Galícii. Pokud byste se báli, že výstavu nestihnete, nebojte se, bude k dispozici od listopadu do prosince ve volném výběru VK.

Lidé, kteří touží po internetovém a technologickém vzdělávání, mají u nás zelenou. Knihovna připravila hned tři přednášky, které Vás v těchto oborech obohatí. Ve středu 8. 11. v 11:00 se můžete těšit na přednášku “Elektronické informační zdroje (EIZ)”, kde se naučíte, jak pracovat s licencovanými zdroji dostupnými na UJEP, i jak využívat ty volně přístupné. Pokud píšete seminární, bakalářskou nebo diplomovou práci a nevíte si rady se správným zapisováním citací, tak den na to ve čtvrtek 9. 11. od 11:00 se můžete přijít poučit na přednášku “Citační manažer Citace PRO+”. Na třetí přednášce pod názvem “Informační zdroje pro studium, vědu a výzkum” přivítáme výjimečného hosta, informačního specialistu a uznávaného odborníka v oblasti elektronických informačních zdrojů, docenta Richarda Papíka. Přednáška se uskuteční v úterý 14. 11. od 10:00 do 12:00.

Rádi bychom Vás pozvali také na akci “O barvách, světle a stínu – beseda s překladatelkou Markétou Klikovou”, kterou pořádá katedra germanistiky ve spolupráci s Rakouskou knihovnou VK UJEP. Beseda se uskuteční na Filozofické fakultě ve středu 15. 11. od 15:00.

Na konec pro Vás máme naši letošní tradiční akci – i v listopadu proběhne Amnestie dlužníků. Jak to funguje? Pokud v pátek 10. 11. vrátíte knihu po výpůjční lhůtě, knihovna Vám dluh odpustí.

Vaše Vědecká knihovna UJEP

Leták s přehledem listopadových akcí je ke stažení zde.
Leták s přehledem Španělských dní je ke stažení zde.