BŘEZEN – MĚSÍC ČTENÁŘŮ V KNIHOVNĚ

Březen – to není jenom první jarní měsíc, kdy se probouzí příroda a můžeme se stát pozorovateli pestrého života živočichů a rostlin.  Březen – to je zároveň měsíc čtenářů. A naše knihovna si pro Vás připravila mnoho zajímavých akcí. I kdybyste nebyli čtenáři, staňte se pozorovateli života v knihovně. Třeba může být návštěva u nás přínosná a inspirativní. A jak je tady dobrým zvykem, můžete se i v březnu těšit na tradiční školení a semináře určené nejen pro naše studenty a odbornou veřejnost.

První vlaštovkou bude ve středu 2. 3. od 10:00 v počítačové studovně školení o elektronických informačních zdrojích (EIZ) pod vedením Jiřího Maška. Pro všechny, kteří se nemohou osobně zúčastnit, máme termín online školení ve středu 9. 3. od 14:00 v aplikaci MS Teams.

Následující den, ve čtvrtek 3. 3. od 10:00 opět v počítačové studovně VK, přidá Jiří Mašek neméně užitečné školení, a to na téma Jak správně používat citační manažer Citace PRO+. Pro online verzi školení si do diáře zapište čtvrtek 10. 3. od 14:00 v aplikaci MS Teams.

V pondělí 7. 3. od 14:00 Vám Denisa Vrábľová poradí jak na rešerše. První školení proběhne online v aplikaci MS Teams. Následují tři termíny, které proběhnou prezenčně v počítačové studovně VK. Tyto termíny jsou určeny hlavně pro praktické školení. K účasti na těchto praktických lekcích je nutné se přihlásit na e-mail: denisa.vrablova@ujep.cz. Termíny pro praktická školení věnovaná rešerším jsou: čtvrtek 17. 3. od 10:00, čtvrtek 24. 3. od 14:00 a jako poslední čtvrtek 31. 3. od 14:00. Prezenční školení se vždy uskuteční v počítačové studovně VK.

K naší knihovně už neodmyslitelně patří autorská čtení. Bude nám ctí hostit událost Česko-německého čtení Stanislava Struhara, rakouského spisovatele českého původu, které pořádá Rakouská knihovna ve spolupráci s katedrou germanistiky FF UJEP a Collegiem Bohemicem, ve středu 16. 3. od 17:00 ve volném výběru Vědecké knihovny.

Již tradičně se naše knihovna zapojí do akce s názvem Březen – měsíc čtenářů. V tomto roce bude hlavním tématem „udržitelnost“. My jsme si při této příležitosti připravili zajímavou přednášku.

Knihovna ve spolupráci s Fakultou životního prostředí UJEP uvede ve středu 23. 3. od 16:00 v počítačové studovně  přednášku Mgr. Miloslava Kolenatého Trvale udržitelný rozvoj? Co všechno se dnes skrývá za pojmem „trvale udržitelný rozvoj“? Jak daleko jsme na cestě k udržitelnosti? Podíváme se na nové trendy, jako je například „hnutí nerůstu“ nebo „teorie koblihy“.

I naše knihovna „přišla se svojí troškou do mlýna“ a připojila se k připomenutí sta let od narození básníka Jana Skácela, a to přednáškou doplněnou o menší výstavu. Rádi Vás uvítáme především na přednášce Jan Skácel 100, ve středu 30. 3. od 16:00, v prostorách volného výběru VK. Přednášejícím bude Mgr. Jiří Koten, Ph.D. z katedry bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP.

Jako každý měsíc najdete v knihovně také výstavy a výstavky. Již od ledna je ve volném výběru k vidění výstava jedinečných obrazů zachycujících Univerzitu J. E. Purkyně, které vznikly u příležitosti oslav 30. výročí vzniku univerzity. Autorem zdařilých skic je grafik Pavel Podhradský.

Světový den poezie připadá na 21. březen. A na toto téma jsme zaměřili i menší výstavy v našich vitrínkách. Výstavou Jan Skácel 100 si připomeneme sto let od narození básníka Jana Skácela a další vitríny věnujeme České poezii 20. století.

A nezapomněli jsme na Vás, ani co se online zkušebních přístupů týče! Můžete si vyzkoušet přístup do komplexní vzdělávací platformy pro vydavatele ProQuest One Academic nebo přístup do databáze zaměřené na studium světové literatury v angličtině ProQuest One Literature.

 

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat.
Na webu knihovny, FB i Instagramu.

Leták s přehledem březnových akcí je ke stažení zde.