KVĚTEN V UNIVERZITNÍ KNIHOVNĚ

Studijní povinnosti jsou sice v plném proudu, květen ale vybízí i ke skotačení a oslavám lásky všeho druhu. A my jsme v knihovně plní energie a nestačíme se nudit. Co jsme si pro vás nachystali na májový měsíc? Oslavíme lásku k vědění, k umění i k divadlu. Květen v naší knihovně patří ústeckému Činohernímu studiu a jeho 50. sezóně!

Květen je symbolem nejen lásky, ale také radostí všeho studentstva. Aspoň tak to dokládají majálesové tradice oslavující příchod máje a studentský život. V pátek 6. 5. bude mít i naše knihovna po boku všech ostatních fakult svůj stánek na náměstí před budovou CPTO, kde se od 10 h do 14 h uskuteční Festival vědy a umění.  A hned poté se připojíme také ke Studentskému festivalu do 17 h.

Ve středu 11. 5. od 14 h Vás zveme na přednášku Činoherní studio v Ústí nad Labem v době tzv. normalizace. V počítačové studovně Vás do historie významného ústeckého divadla zasvětí Mgr. Tomáš Okurka, Ph.D.

Linoryt patří mezi grafické techniky, která nabízí široké možnosti výtvarného vyjádření. Přijďte si vyzkoušet, jaké to je přenést svoje nápady z lina na papír. V úterý 17. 5. od 14 h pořádáme workshop Linorytový Ex Libris pod vedením Mgr. Heleny Hoškové. Vzhledem k omezené kapacitě kurzu je nutné se předem registrovat na e-mailu dagmar.novakova@ujep.cz.

William Shakespeare kdysi prohlásil, že láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Jakým způsobem může vášeň dávat o sobě vědět, to se dozvíte v úterý 24. 5. od 14 h v počítačové studovně Vědecké knihovny. Mgr. Lucie Libešová vystoupí s přednáškou na téma Emoce – vzkazy našeho těla.

V květnu nemůžou chybět ani klasická školení rozšiřující povědomí o informačních možnostech. Ve středu 4. 5. bude o Elektronických informačních zdrojích (EIZ) přednášet Bc. Jiří Mašek, a to online v aplikaci MS Teams od 10:00 h a od 13:00 h. Odkaz na webinář najdete na FB Vědecké knihovny a také v kalendáři akcí na webu knihovny.

Den na to, ve čtvrtek 5. 5. od 10:00 h, se podíváme na Rešerše. Jakým způsobem a v jakých zdrojích hledat adekvátní dokumenty pro kvalifikační práce, to se dozvíte v počítačové studovně, kde na Vás bude čekat Mgr. Denisa Vrábľová.

 A když už budete vědět, kde hledat, jak hledat, tak je dobré také vědět, jak citovat. A právě na toto téma je zaměřeno další květnové školení. Bc. Jiří Mašek Vás seznámí s tím, jak používat Citační manažer Citace Pro+. Webinář se uskuteční ve středu 18. 5. od 10:00 h a ještě jednou týž den od 13:00 h, obojí v aplikaci MS Teams. Citace zdrojů Vám od té doby už nikdy nebude dělat problém, prozradíme totiž i velmi zajímavé citační tipy.

Po celý měsíc květen budete mít k dispozici zkušební přístup do databáze ARTFILMS DIGITAL. Je to elektronický zdroj, který nabízí více než 1600 filmů od špičkových umělců a nezávislých filmařů z celého světa.

To ale není vše! Měsíc lásky jsme věnovali Činohernímu studiu, které slaví už 50. výročí své působnosti. Ve volném výběru Vaši pozornost upoutá výstava plakátů věnovaná významným divadelním hrám Činoherního studia. Ve vitrínkách knihovny (ve vstupní hale a ve volném výběru) pak najdete fotogalerii věnující se historii Činoherního studia, aktuálním hrám právě probíhající 50. sezóny a také dalším aktivitám divadla, protože Činoherní studio to není jenom jeviště, stejně jako knihovna nejsou jenom knihy.

Květen je u nás plný poznání. Tak se stavte a mějte se skvěle!

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat.
Na webu knihovny, FB i Instagramu.

Leták s přehledem květnových akcí je ke stažení zde.