BŘEZEN – MĚSÍC ČTENÁŘŮ 2023

Březen je měsícem nových začátků. Příroda se pomalu probouzí, den srovnal krok s nocí a na svět přichází nový život. Také Vědecká knihovna se probouzí k životu díky studentům, kterým začal nový semestr. Již tradičně probíhá ve všech knihovnách v republice „Měsíc čtenářů“. Naše knihovna si při této příležitosti připravila akci „Burza vyřazených knih“. Burza potrvá od pondělí 6. 3. 2023 až do pátku 31. 3. 2023 ve skupinové studovně volného výběru knihovny. Pokud Vám doma leží staré a nevyužité knihy, přineste je k nám a přijďte se podívat na knihy, které přinesl někdo jiný. Pro někoho je ta samá kniha odpad, pro druhého poklad, třeba tady najdete ten svůj.

Březen nezůstane pozadu za únorem, i v tomto měsíci proběhne naše „speciální nabídka“ k připomenutí desetiletého výročí. V pátek 10. 3. 2023 můžete využít akci AMNESTIE DLUŽNÍKŮ, kdy odpustíme dluh všem, kteří v daný den vrátí dlužnou knihu do knihovny u výpůjčního pultu (volný výběr VK UJEP).

Pro nemoc zrušeno: Nabídka informačních zdrojů Vědecké knihovny UJEP je opravdu velmi bohatá. Jak tyto zdroje co nejlépe a nejefektivněji využít? Také v březnu máme na programu nabídku školení pro studenty a akademické pracovníky. Ve středu 15. 3. od 11:00 hodin v počítačové studovně se můžete zúčastnit školení Jiřího Maška na téma Elektronické informační zdroje EIZ.
Druhé školení bude také velmi užitečné, Školení citačního manažeru Citace PRO+, opět pod vedením Jiřího Maška v počítačové studovně VK UJEP, ve čtvrtek 16. 3. 2023 od 10:00 hodin.

Do třetice všeho dobrého. V úterý 21. 3. 2023 od 10:00 hodin v počítačové studovně vás do problematiky Zpracování rešerše pro kvalifikační práci zasvětí Denisa Vrábľová.

V pondělí 20. 3. 2023 od 18:30 hodin bude naše knihovna hostit „malé“ autory a autorky. Zveme  vás na autorské čtení žáků literárně-dramatického oboru (třídy T. Mádlové a N. Noskové Gáčové) ZUŠ Evy Randové v Ústí nad Labem zaměřené jak na fantasy povídky, tak na příběhy, které vznikly kolem náhodně vyslechnutých vět.

Abychom vám rozšířili obzory, máme pro studenty a akademiky online zkušební přístup do databáze Applied Science & Technology Source Ultimate. Tato databáze je zaměřena na informace z přírodovědných oborů, zahrnuje 2455 aktivních indexovaných a abstrahovaných časopisů, 613 plnotextových časopisů, 515 časopisů s možností vyhledávání citovaných odkazů.

A aby toho nebylo málo, když slavíme těch 10 let, máme “pro Vás od nás” ještě jeden dárek týkající se elektronických knih Flexibooks. Po celý měsíc březen navyšujeme počet možných výpůjček od Flexibooksu na 4 současně! Neváhejte proto využít této možnosti.

Závěrem naší aktuality vás pozveme na výstavy. V březnu si stále můžete prohlédnout výstavu fotografií z fondu Vědecké knihovny UJEP mapující uplynulých 10 let jejího fungování pod názvem 10 let Vědecké knihovny UJEP.

Nová výstava na vás čeká ve vitrínkách volného výběru a v přízemí knihovny. Při stavbě této expozice jsme sáhli do našeho fondu a vybrali z něho „speciality“, a to Signované knihy. Přijďte se podívat, která ze známých osobností nám věnovala svůj podpis.

Doufáme, že jsme vás při čtení březnové aktuality inspirovali a že si svoji běžnou návštěvu knihovny ozvláštníte některou z našich chystaných akcí. Budeme se na vás těšit!

O jakýchkoliv změnách u připravovaných akcí Vás budeme informovat. Zde na webu, na FB i Instagramu.

Leták s přehledem březnových akcí je ke stažení zde.